Herculane Stories

Proiectul “Herculane Stories”, inițiat de Asociația ESCU, abordează multidisciplinar povestea și istoria celebrei stațiuni balneare de pe Valea Cernei – Băile Herculane – printr-o serie de activități culturale și educaționale, gândite cu scopul de a promova principalele repere istorice, culturale, comunitare și turistice din stațiune. “Herculane Stories” propune realizarea unei platforme online inovatoare, multimodală ca experiență de accesare, reactivare și mapare culturală, socială și turistică a principalelor repere istorice și comunitare din Băile Herculane.

Proiectul are destinația unui muzeu-forum digital și participativ ce propune redarea unei narațiuni istorice și sociale despre acest oraș vechi, construind un loc de confluență pentru publicul larg, turiști și localnici. Muzeul virtual devine un spațiu al dialogului prin care se vor colecta, documenta, expune și arhiva digital mărturiile vii ale comunității, de la povești trăite, la imaginile, sunetele, ideile, legendele locului, până la patrimoniul natural și fenomenele istorice și culturale zonale.

O experiență imersivă în peste 2000 de ani de existență a localității

Prin Herculane Stories vom realiza o incursiune interactivă în poveștile de viață ale oamenilor din localitate, a căror memorie e încă activă astăzi și ale căror mărturii pot contribui la cum înțelegem, interpretăm, construim sau deconstruim identitatea culturală și patrimoniul acestei stațiuni, în sens universal. Rezultatul final va fi un muzeul virtual compus dintr-un mix dinamic de reprezentări reale ale spațiilor și a obiectelor 3D documentate, juxtapuse cu istorisirile relatate de comunitatea locală, urmărind o descriere documentată, extrem de vie şi amănunţită a vieţii locale cu întreg universul său de activităţi, tradiţii şi manifestări.

Proiectul Herculane Stories, care găzduiește expoziția pe care sunteți pe cale să o vizitați în muzeul virtual, este o inițiativă gândită cu scopul de a revitaliza într-un mod interactiv bogăția istorică și frumusețile locului și de a documenta evoluția antropologică a stațiunii – din Antichitate și perioada Imperiului Austro-Ungar, până la epoca comunistă și revenirea la democrație, de după 1989. Combinând arta cu creativitatea, expoziția este structurată pe mai multe paliere scenografice, care îmbină cronologic firul narativ al istoriei cu obiecte de patrimoniu și de arhivă personală, colectate din toată zona Banatului, de la muzee, colecționari privați, galerii de artă sau membri ai comunității locale.

“Provocarea acestui muzeu digital este construirea unei memorii comune a orașului Băile Herculane. Este mai mult decât o simplă arhivă de imagini, dorim să scoatem la lumină elemente expoziționale din cele mai diverse surse: artefacte arheologice, fotografii, articole din presa vremii din ziare și reviste, obiecte personale autentice de memorabilia și care țin de brandul local, de călătorii, suveniruri, afișe, cărți poștale, obiecte de tratament balneo, medical și hoteliere, înregistrări audio și video, reportaje TV vechi, reclame din arhive, dar și de propagandă turistică, mărturii de istorie vie a localnicilor, jurnale, toate aranjate tematic, într-un circuit de momente, locuri, sentimente, căutări, dorințe, speranțe, pe scurt - tot ceea ce alcătuiește identitatea-nucleu a orașului Băile Herculane. Spațiile tematice punctează traiectoria galeriei, oferind tuturor celor interesați - prin expoziții tematice, prin conferințe tip podcast și prin ateliere creative, prin imagine, mișcare și sunet - un album cultural viu al comunității. Proiectul va avea destinația unui muzeu-forum digital și participativ ce propune redarea unei narațiuni istorice și sociale despre acest oraș vechi, de la povești trăite, la imaginile, sunetele, ideile, legendele locului, până la patrimoniul natural și fenomenele culturale zonale, imaginând un loc de întâlnire pentru publicul larg din toată țara, turiști și localnici deopotrivă.”

- Echipă Asociația ESCU

Cu o existență milenară, Băile Herculane au pus spațiul românesc pe harta turismului balnear european încă din timpurile Imperiului Roman, atunci când au fost descoperite pentru prima dată proprietățile terapeutice ale izvoarelor de pe Valea Cernei. Trecând de la o dominație politică la alta și suferind modificări generate de influențele culturale și istorice ale cuceritorilor, Băile Herculane continuă să-și păstreze vie propria conștiința și să aducă până în prezent o bogată moștenire culturală care îmbină armonios elemente arhitecturale grecești, romane, habsburgice, turcești și, bineînțeles, românești.