Herculane Stories

Proiectul “Herculane Stories”, inițiat de Asociația ESCU, va aborda multidisciplinar povestea și istoria celebrei stațiuni balneare de pe Valea Cernei – Băile Herculane – printr-o serie de activități culturale și educaționale, gândite cu scopul de a promova principalele repere istorice, culturale, comunitare și turistice din stațiune. “Herculane Stories” propune realizarea unei platforme online inovatoare, multimodală ca experiență de accesare, reactivare și mapare culturală, socială și turistică a principalelor repere istorice și comunitare din Băile Herculane.

Acest lucru implică realizarea unui muzeu virtual cu destinație de promovare, conservare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial al stațiunii, cât și instrumente multidisciplinare, precum expoziții online și fizice, ateliere educative și conferințe tip podcast. 

Proiectul va avea destinația unui muzeu-forum digital și participativ ce propune redarea unei narațiuni istorice și sociale despre acest oraș vechi, construind un loc de confluență pentru publicul larg, turiști și localnici. Muzeul virtual va deveni un spațiu al dialogului prin care se vor colecta, documenta, expune și arhiva digital mărturiile vii ale comunității, de la povești trăite, la imaginile, sunetele, ideile, legendele locului, până la patrimoniul natural și fenomenele istorice și culturale zonale.

Prin Herculane Stories vom realiza o incursiune interactivă în poveștile de viață ale oamenilor din localitate, a căror memorie e încă activă astăzi și ale căror mărturii pot contribui la cum înțelegem, interpretăm, construim sau deconstruim identitatea culturală și patrimoniul acestei stațiuni, în sens universal. Rezultatul final va fi un muzeul virtual compus dintr-un mix dinamic de reprezentări reale ale spațiilor și a obiectelor 3D documentate, juxtapuse cu istorisirile relatate de comunitatea locală, urmărind o descriere documentată, extrem de vie şi amănunţită a vieţii locale cu întreg universul său de activităţi, tradiţii şi manifestări. Proiectul Herculane Stories, care găzduiește expoziția pe care sunteți pe cale să o vizitați, este o inițiativă a Asociației ESCU, gândită cu scopul de a revitaliza într-un mod interactiv bogăția istorică și frumusețile locului și de a documenta evoluția antropologică a stațiunii – din Antichitate și perioada Imperiului Austro-Ungar, până la epoca comunistă și revenirea la democrație, de după 1989. 

Combinând arta cu creativitatea, expoziția este structurată pe mai multe paliere scenografice, care îmbină cronologic firul narativ al istoriei cu obiecte de patrimoniu și de arhivă personală, colectate din toată zona Banatului, de la muzee, colecționari privați, galerii de artă sau membri ai comunității locale. În continuare, vă invităm să explorați șapte galerii tematice, care vă vor purta imaginar pe străzile Băilor Herculane, de la începuturile stațiunii - din perioada romană - prin epoca imperială, marcată de influențele Imperiului Habsburgic și de vizitele recurente ale personalităților de viță nobilă, culminând cu perioada interbelică și cu apariția turismului de masă din epoca ceaușistă. În urma mai multor cercetări antropologice și discuții cu comunitatea locală, am creat în cadrul expoziției o zona participativă în care veți regăsi o colecție impresionantă de arhivă de fotografii, obiecte personale, consemnări sub formă de texte și obiecte din ultimul secol. Expoziția continuă cu o scurtă trecere în revistă a istoricului și a beneficiilor tratamentelor balneare specifice zonei Herculane, precum și elementele de patrimoniu natural, care transformă Băile Herculane și Parcul Național Domogled-Valea Cernei într-un punct de atracție pentru turiști români și europeni deopotrivă.  

Cu o existență milenară, Băile Herculane au pus spațiul românesc pe harta turismului balnear european încă din timpurile Imperiului Roman, atunci când au fost descoperite pentru prima dată proprietățile terapeutice ale izvoarelor de pe Valea Cernei. Trecând de la o dominație politică la alta și suferind modificări generate de influențele culturale și istorice ale cuceritorilor, Băile Herculane continuă să-și păstreze vie propria conștiința și să aducă până în prezent o bogată moștenire culturală care îmbină armonios elemente arhitecturale grecești, romane, habsburgice, turcești și, bineînțeles, românești.

Echipa

Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate și antreprenoriat cultural, organizând evenimente multidisciplinare, programme educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale.

În perioada 2015 - 2023, Asociația ESCU și-a dezvoltat portofoliul, în afara festivalului emblematic World Experience/FestivalulAmbasadelor (având deja 5 ediții), cu proiecte care se axează pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate/branding și educație culturală pe diverse tematici, respectiv Diplomatic Backstage Program, NATO Youth Academy (3 ediții), Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești (4 ediții la activ), Herculane Stories, Cuvinte Ilustrate:povești românești pe bandă desenată, expozițiile România la Jocurile Olimpice (2 ediții), Muzeu pop-up Generația Millennials (3ediții), expozițiile Joc și Joacă, The Musical Man-o călătorie ritmică în jurul lumii, The Brain: mind & emotions și Alice în Țara Minunilor: o poveste reciclată, precum și expoziții itinerante, axate pe edutainment pentru publicul prezent în marile centre comerciale din diferite orașe din țară.

Asociația ESCU are o activitate cu o creştere anuală organică, expusă în repetate rânduri mediatizării naţionale și internaţionale, cu un portofoliu de iniţiative culturale care au fost organizate sub egida UNESCO, European Year of Cultural Heritage și a European Congress of Local Governments, precum și a numeroase instituții culturale partenere din România. Proiectele noastre au adunat de-a lungul timpului peste 350.000 de participanți.

 • Andreea Dănescu

  Manager Cultural, fondator

 • Dorian Obreajan

  Coordonator Comunicare, cofondator

 • Alina Ciulei

  Coordonator curatorial, cofondator

 • Sorin Bărbulescu

  Art Director

 • Valentin Micu

  Coordonator imagine, digitalizare și fotografie

 • Marius Comiza

  Video editor

 • Ciprian Făcăeru

 • Sabin Șerban

 • Iacob Sîrbu

  Coordonator cercetare istorică și colecționar

 • Dan Buru

  Consultant organizare și curatoriat

 • Veronica Maria Sighireanu

  Curator și arhivist

 • Simona Muscă

  Scenograf

 • Andreea Loredana Nițu

  Editor